Liza Brljiza iz Čudesne kuharice
Sastojci: 1 kg prokulica; 20 dag brašna; 1 jaje;1 šalica mlijeka; prstohvat soli; 40 dag svježe mrkvice; jedna čajna žličica senfa i vegete; vrhnje za kuhanje; dva paketića ribanog parmezana Postupak-početak: očisti i operi prokulice; stavi ih u lonac s vodom; uključi vatru i dodaj vegetu; prokulice kuhaj desetak minuta; nakon što su kuhane procijedi ih i ostavi da se hlade u jednoj staklenoj zdjeli Zez- rez- oprez Budi na oprezu sa vrućim parama kako ne bi bilo neželjenih opeklina Lizin tajni naputak za fufnice Prave čudesne fufnice s frfilajnicama mogu istinski biti neodoljive jedino ako se pridržavaš točno određenih tajnih pravila. Dok priređuješ prokulice za kuhanje trebaš nježno pjevati najdraže melodije po izboru. Pritom nije naodmet i pocupkivanje. Dok su prokulice u loncu čim voda proključa izvoli slijedeću pjesmu raspršiti kuhinjom na sav glas: ključ, ključ, ključ, ključ vruć, bruć, buć, buć ključ, ključ, ključ, ključ vruć, bruć, buć, buć povrće, povrće tjera od nas zloće tko jede povrće čuva tajnu snage i ljepote tko jede povrće može sve što hoće Postupak – sredina: kuc, kuc, jaje, ljusku baciš, a jaje u zdjelu; dodaš brašno, mlijeko i sol; živjelo miksanje i tijesto za palačinke; potom u dublju tavu staviš ulje; uključiš vatru; jednu po jednu prokulicu umočiš u tijesto pa tako umotane lagano jušnom žlicom spustiš u tavu da se isprže. Prokulice u fufnastim haljinicama prži s jedne i druge strane nekoliko minuta. Pržene fufnice složi na pladanj. Srednji tajni liz niz Za vrijeme prženja prokulica u haljinicama zvanim fufnice za neodoljiv okus potrebno je pjevušiti slijedeći napjev: fu-fu fufnice zaigrane kuglice lepršave haljinice fine prokulice fu-fu – fufnice, vole ih svi curice i dječaci Postupak – završetak: naribaj mrkvice u posudu; mrkvini ribanci se lagano savijaju ili frfilajnaju; pripremi manju metalnu posudu i stavi ju na štednjak, dodaj žličicu ulja; uključi vatru i na ugrijano ulje dodaj frfilajn mrkvice, žličicu senfa i 3 žlice vrhnja za kuhanje; pet minuta miješaj na vatri i potom skloni; tople frfilajnice preli po fufnicama; pospi ih sa parmezanom i serviraj Lizin tajni naputak za frfilajnice Za vrijeme priprave frfilajnica cijelo vrijeme treba zviždukati, a prilikom serviranja pjevušiti pjesmu koja te najviše veseli. Jedino u tom slučaju frfilajnice će biti čudesno ukusne i frfilajnaste. Mali Lizin zez-rez: Ukoliko se dogode bilo kakve poteškoće u provedbi tajnih naputaka Liza savjetuje da se odmah pribavi kuharska kapa i pregača.
0 Comments
|
Liza Brljiza
Liza Brljiza je, obično uz najglasniji mogući smijeh, za sebe govorila da je umjetnica širokog srca. Categories
All
Archives |